miercuri, 30 martie 2011

Ce conține iaurtul?


Iaurtul se prepara din lapte de vaca, de oaie, de capra sau de bivolita, pasteurizat sau fiert și însamântat cu culturi selectionate de bacterii lactice specifice (Thermobacterium bulgaricum si Streptococcus thermophilus). Laptele de oaie si laptele de vaca se folosesc în amestec cu maximum 30% lapte de bivolița.
            Întâi de toate, deși obținut prin fermentarea laptelui, iaurtul nu este un lapte fermentat obisnuit. Numai în prezenta unor fermenti specifici laptele devine iaurt. Iar toate calitatile lui provin de aici, fara exceptie. Chiar și aroma specifică iaurtului și gustul său sunt datorate în mod exclusiv actiunii acestor fermenti.
Atât de importanți sunt aceștia încât standardele internaționale condiționează denumirea de “iaurt” de prezenta în iaurt, dupa fabricare si pâna la expirarea termenului de valabilitate, a culturilor active de fermenti specifici într-o proportie de 10 milioane la un gram de iaurt.
Fermentii sunt de fapt bacterii lactice care, în procesul lor de metabolism, actioneaza asupra laptelui transformându-l într-un aliment mai sănătos și mai hrănitor.
Iaurtul are un aport considerabil de calciu ușor asimilabil, iar cât de important este calciul pentru sanatate probabil nici nu mai trebuie spus. stim ca întareste sistemul osos și previne osteoporoză.
De la iaurt însa nu se primește numai calciu, chiar dacă acesta este “filonul” principal. Magneziul, fosforul, precum si foarte multe vitamine, cum ar fi cele din complexul B, sunt prezente într-o proportie foarte mare în iaurt si sunt de asemenea rezultate în urma actiunii fermentilor. Iata asadar cum fermentii vii fac din iaurt o sursa de elemente nutritive si benefice sanatatii organismului. În plus, persoanele care manifestă intoleranță la lactoză pot consuma iaurt fără probleme, fermenții transformând lactoza în acid lactic, bine tolerat de organism. Descoperim astfel calități fiziologice ale iaurtului care îl fac cu atât mai valoros cu cât este și un aliment gustos și foarte hrănitor.
Putem spune pe buna dreptate ca iaurtul înseamnă sănătate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu